21.11 Den blinde mand der ikke gad se Titanic

Instr. Teemu Nikki

Finland, 2021, 82 min.

Den blinde mand der ikke gad se Titanic er en på alle måder smal film.

Den handler om en mand, Jaakko, der er ramt af meget aggressiv multipel sklerose, som også har gjort ham stort set blind. Det er derfor, alle billederne får os til at tåge rundt. Vi ser ikke præcis, hvad han ser, men vi oplever verden, som han gør. Og dels handler den om en meget lille historie, som naturligvis også er stor. Vi er i ét værelse i det meste af filmen. Tilmed er billederne konsekvent beskåret, så vi kun ser stumper af virkeligheden. Men ikke nok med det. Hovedpersonen er i bogstavelig forstand hovedperson. Han spiller stort set kun med sit hoved og til dels med hænderne. Kan det blive meget værre? Ja, det kan det. Hovedpersonens hoved er, i utrolig mange af scenerne, filmet bagfra. Det lyder åndssvagt og træls, men det er det slet ikke.

Jaakko sidder mest i sin lejlighed. Lyspunktet er hans ”kæreste” Sirpa, som er en slags medpatient, der lider af samme sygdom og sidder i sin egen lejlighed et andet sted i landet.

Når hun ringer, lyser Jaakko op. De taler om deres liv, om deres problemer og især om film – Jaakkos store passion, lige indtil han mistede synet.

Den blinde mand der ikke gad se Titanic er en meget stilfærdig film. Men det er sådan en film, man virkelig trænger til at se indimellem. Fordi den er autentisk og hjertevarm. Fordi det er en virkelig smuk kærlighedshistorie. Og fordi den drøfter væsentlige samfundsforhold. Og så er den spændende og sjov.